تاریخچه و نقشه جامع شهر مرودشت در ویکی خبرنگاران

به گزارش انجمنهای سلوبلاگ، نقشه جامع شهر مرودشت را میتوانید در این گزارش مشاهده کنید.

تاریخچه و نقشه جامع شهر مرودشت در ویکی خبرنگاران

به گزارش خبرنگار حوزه سفر و گردشگری گروه اجتماعی خبرگزاری انجمنهای سلوبلاگ, مَرودَشت شهری در شمال استان فارس و مرکز شهرستان مرودشت است. این شهر در 40 کیلومتری شمال شیراز واقع شده و آب و هوای آن کوهستانی و معتدل است. جمعیت این شهر بر پایه سرشماری سال 1395 برابر با 148٬858 تن است. مرودشت هم اکنون دومین شهر پرجمعیت و چهارمین شهر بزرگ استان فارس می باشد و با سرعت بالایی در حال گسترش است. پتانسیل بالای گردشگری و گردشگر از ویژگی های این شهر است، همچنین وجود بزرگراه شیراز - مرودشت با روشنایی شب باعث تسهیل در تردد بین این دو شهر شده است به صورتی که فاصله مرکز شیراز تا مرکز شهرستان مرودشت کمتر از نیم ساعت می باشد.

مرودشت از شهرهای شمالی استان فارس، با ارتفاع 1620 متر بالاتر از سطح دریا و مساحت 4649 کیلومتر مربع است. وجود ابنیه تاریخی از جمله تخت جمشید و نقش رستم و… در این شهر به ان موقعیتی ممتاز بخشیده است.

تاریخچه شکل گیری شهر مرودشت:

همزمان با آغاز به­ کار احداث کارخانه قند در سال 1312، نطفه­ آغازین شهر امروزی مرودشت منعقد و صدای سوت افتتاح کارخانه در سال 1314 بسان گریه نوزاد در بدو تولد، تولد شهر مرودشت را نوید داد. تا سال 1329 فقط کارکنان کارخانه قند در منازل سازمانی و تعدادی از فروشندگان تجهیزات مورجهانز کشاورزی سکونت داشتند که خیابان منتهی به روستای عمرو آباد در فاصله 5/1 کیلومتری غرب کارخانه احداث گشت و به خیابان عمرو آباد شهرت گرفت. شهرداری خودگردان در سال 1332 توسط انجمن شهر تأسیس و با رشد سریع چند خیابان کوچک اطراف، شهرداری رسمی در سال 1352 با هدف رسیدگی به شرایط تخت جمشید تا پل خان جهت برگزاری جشن­های 2500 ساله شاهی استقرار و بخشدار زرقان به­عنوان اولین شهردار رسمی مرودشت آغاز به­ کار نمود. هجوم کشاورزان مهاجر و همچنین سکونت سریع عشایر در آن سال­ها، رشد مرودشت را سرعتی دوصد چندان بخشید و در چشم برهم زدنی وسعت گرفت. احداث سد درودزن در فاصله 45 کیلومتری جنوب غرب و کارخانه پتروشیمی در فاصله 5 کیلومتری جنوب غرب کارخانه (مرودشت) و همچنین آثار میراث جهانی تخت جمشید، همه و همه باعث شد تا بسیاری از مردم که از نبود امکانات رفاهی آن موقع در رنج بودند، در این شهر نوپا منزل گزینند. وسعت قابل توجه و پتانسیل­های بالقوه و بالفعل منحصر به­ فرد منطقه، باعث شد تا در سال 1357 و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی، شهر مرودشت به­ عنوان شهرستان مستقل جای خود را در تقسیمات کشوری تثبیت نماید.

مرودشت از شهرهای شمالی استان فارس، با ارتفاع 1620 کیلومتر از سطح دریا و مساحت 4649 کیلومتر مربع، جمعیتی حدود 400 هزار نفر را داراست. این سرزمین به لحاظ موقعیت جغرافیایی ممتاز و آب و هوای معتدل و برخورداری از آب فراوان و خاک مناسب از دیرباز مورد توجه بوده و به دلیل ویژگی­های طبیعی و سوق الجیشی، به سرعت گسترش یافته و اکنون دومین شهر استان فارس محسوب و با توجه به موقعیت تجاری ایده­آل و شرایط زندگی مناسب درحال رشد روز افزون است.

شهرستان مرودشت شامل 4 بخش کامفیروز با مساحت 994 کیلومتر مربع و 36 هزار نفر جمعیت، بخش سیدان با مساحت 821 کیلومتر مربع و 30 هزار نفر جمعیت، بخش درودزن با مساحت 1025 کیلومتر مربع با وجود تأسیسات بزرگ سد درودزن با آب و هوایی معتدل و زمین­های حاصل­خیز و بخش مرکزی می باشد.

پیشینه تاریخی مرودشت:

پیشینه تاریخی این دیار به هزاره پنجم قبل از میلاد مسیح می رسد. تحقیقات نشان می دهد که این منطقه از ماقبل تاریخ تا به امروز مسکونی بوده است. دشت وسیع مرودشت عمری به طول عمر تاریخ شناخته شده ایران دارد و بارها شاهد دگرگونی و تحولات بسیاری بوده است. با تاسیس کارخانه قند مرودشت در سال 1314 هجری شمسی به تدریج بر جمعیت و آبادانی آن افزوده شده است. وجود تعدادی از بناها و آثار تاریخی ایران در شهر مرودشت، این شهر به مهد فرهنگ و تمدن ایران زمین، گنجینه اسرار تاریخی، طلایه دار بزرگترین امپراتوری جهان باستان سرزمین اهورایی ایرانیان و نگهبان بزرگ میراث گذشتگان، درآمده است.

مرودشت یکی از باستانی ترین مناطق ایران است که با پیشینه کهن خود در طول تاریخ توجه بسیاری از باستان شناسان و دوست داران فرهنگ و تمدن ایرانی را به خود معطوف داشته است. مجموعه آثار به جای مانده ماقبل تاریخ و آثار اعجاب برانگیز تاریخی بیان گر این مطلب است که این شهرستان با اهمیتی ویژه، همیشه مورد توجه بوده است. مجموعه کاخ­های تخت جمشید که شاهکار مدیریت باستانی و حاصل کوشش دستان آفرینش­گر معماران چیره دست دوره­های باستانی ایران بوده و از شهرتی هم سان با دیواربزرگ چین و اهرام ثلاثه مصر برخورداراست، مهم­ترین مکان دیدنی شهرستان مرودشت را تشکیل می­دهند. عظمت منحصر به فرد این بنا، به تنهایی گویای تاریخ شکوهمند تمدن ایران است و این درحالی است که این مجموعه تنها یکی، ولی مهم ترین اثر از بناهای تاریخی کشور ایران و استان فارس است. شهرهای قدیمی به همراه نقش­ها و کتیبه های باستانی و کاخ­های پادشاهان هخامنشی و چندین اثر تاریخی و قدیمی دیگر، از جمله جاذبه­های مهم شهرستان مرودشت به شمار می­آیند. مجموعه کاخ­های تخت جمشید، کاخ صدستون، کاخ داریوش، سنگ نبشته پهلوی، تخت گوهر یا تخت رستم، نقش رجب، آرامگاه اردشیر دوم و سوم، شهر قدیمی استخر (تخت طاووس)، قلعه استخر، برج زندان سلیمان، پل بند امیر و پل خان از جمله مهم ترین آثار تاریخی این شهرستان به شمار می فرایند. وجود 150 اثر گرانبهای باستانی و تاریخی در این شهر، به خصوص آثار برجای مانده­ی تخت جمشید، نقش رستم، نقش رجب و پاسارگاد که جزء آثار ثبت شده جهانی هستند و دیگر آثار باستانی موجود که هرکدام به نوبه­ی خود منحصربه فرد هستند، باعث شده تا مرودشت گردشگاهی مناسب و زیبا برای مردم و صندلی ویژه­ای برای جذب گردشگر از اقصی نقاط جهان که با این آثار به خوبی آشنا هستند وخیره به عظمت و شکوه آنند، باشد.

وجه تسمیه و پیشینه تاریخی:

نام این شهرستان احتمالاً اقتباسی از دشت­ها و مرغزارهای سرسبز آن بوده است. همین طور که اولین بار ابن بلخی در فارس نامه، ‹‹مرو›› را به­عنوان یکی از محلات شهر باستانی استخر می­نامد که بعداً جای آن را بوستان تخت جمشید گرفته است . مرو در لغت به معنی چمن است که در اصل به صورت مرغ و مرگ بوده و مرغزار صورت بسیار متداول آن است. در قدیم علفزارها را مرغزار می­گفتند و به­نظر می­رسد که مرودشت نیز مانند ارژن در آن موقع، جایی پوشیده از مرتع و چمن بوده است. کاوش­های علمی و گمانه­ زنی­هایی که در تپه­ های مختلف جلگه مرودشت انجام گرفته، نشان می­دهد که هزاران سال پیش از آن­که داریوش کبیر، تپه سنگی را بر دامان کوه رحمت، برای احداث کاخ­های بزرگ خود انتخاب کند، اقوام متمدنی در دشت وسیع آن، می­زیسته­اند. آثار بر جای مانده از قبیل ظروف سفالی منقوش یا ساده، و اسباب و وسایل زندگی آن دوره، همه و همه مؤید این نکته­ اند. ویرانه های استخر و کاخ­های تخت جمشید، بخشی از تاریخ این شهر را به نمایش می­گذارند.

انتهای پیغام/

منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد آنا

به "تاریخچه و نقشه جامع شهر مرودشت در ویکی خبرنگاران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تاریخچه و نقشه جامع شهر مرودشت در ویکی خبرنگاران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید