طرز تهیه شوربای شلغم به 3 روش
به گزارش انجمنهای سلوبلاگ، شوربای شلغم از آش های سنتی ایرانی است که به راحتی در دستگاه گوارش هضم می شود و خواص فراوانی نیز دارد. از این رو در طب سنتی حائز اهمیت است و جهت پیشگیری از بیماری ها و درمان بیماری هایی نظیر سرماخوردگی استفاده می شود.
انجمنهای سلوبلاگ | سرویس آشپزی - شوربا نوعی آش تهیه شده از سبزیجات و غلات است که در طب سنتی از آن به عنوان غذایی با خاصیت دارویی یاد می شود. امروزه سبک زندگی و نحوه تغذیه افراد به گونه ای تغییر کرده که می تواند علت اصلی بسیاری از بیماری ها باشد. اصلاح رژیم غذایی و استفاده از شوربا ها می تواند در دفع اخلاط (خلط های چهارگانه) فاسد بدن و پیشگیری از یبوست و بیماری های قلبی - عروقی موثر باشد. شوربای شلغم که نوعی آش مناسب برای سرماخوردگی است، طعم ملایمی دارد و به روش های متفاوتی درست می شود. در ادامه با طرز تهیه سه نوع از این شوربا آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
در این مطلب می خوانید:
- طرز تهیه شوربای شلغم با شوید
- طرز تهیه شوربا با اسفناج
- طرز تهیه شوربای بوشهری
طرز تهیه شوربای شلغم با شوید
برای تهیه این غذا به مواد اولیه ای که در جدول زیر مشاهده می کنید، نیاز است.
مواد لازم برای تهیه شوربای | |
برنج نیم دانه ایرانی | 1 پیمانه |
عدس قهوه ای | 1 پیمانه |
شوید خرد شده | 100 گرم |
شلغم خرد شده به شکل مکعبی ریز | 250 گرم |
آب نارنج (ماست ترش) | سه چهارم تا یک پیمانه |
نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
شوید خشک | یک قاشق غذاخوری |
مواد لازم برای تهیه کوفته | |
گوشت گوساله کم چرب (یا مرغ یا بوقلمون چرخ کرده) | 250 گرم |
پیاز متوسط رنده شده | یک عدد |
ماست چکیده | یک قاشق غذاخوری |
پودر پیاز | 2 قاشق غذاخوری |
پودر سیر | نصف قاشق چایخوری |
پودر مغز نان (یا آرد سوخاری) | یک چهارم پیمانه |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- گوشت چرخ کرده، پیاز رنده شده، ماست چکیده، پودر پیاز، پودر سیر، پودر مغز نان (یا آرد سوخاری)، نمک و فلفل را در کاسه ای بریزید و با دست ورز دهید تا کاملا مخلوط شوند.
- مخلوط گوشت را با دست به صورت کوفته هایی به اندازه یک فندق درشت شکل دهید.
- کمی روغن در تابه بریزید و روی حرارت ملایم گرم کنید و سپس کوفته ها را در آن سرخ کنید تا اطراف آن ها طلایی شود.
- عدس را از چند ساعت قبل خیس کنید و چند مرتبه آب آن را عوض نمایید، سپس در آبکش بریزید تا آب اضافی آن گرفته شود. پس از شستن با مقداری آب در قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا نیم پز شود.
- برنج را پس از پاک کردن، بشویید و به عدس نیم پز اضافه کنید.
- شلغم خرد شده و شوید خرد شده را اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا برنج و عدس کاملا بپزند و نرم شوند.
وقتی شوربا غلیظ شد، آب نارنج، شوید خشک و کوفته ها را به آن اضافه کنید و 20 دقیقه فرصت دهید تا شوربای شلغم کاملا جابیفتد.
اگر آب شوربا در زمان پخت کم بود، مقدار آب جوش به آن اضافه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه شوربا
- در صورتی که به جای آب نارنج از ماست ترش به عنوان چاشنی استفاده کنید، شوربا سنگین تر خواهد شد.
- در صورتی که تمایل دارید شوربای شلغم رژیمی درست کنید که برای درمان سرماخوردگی هم مناسب باشد، کوفته ها را در روغن سرخ نکنید، بلکه 30 دقیقه قبل از اتمام پخت، کوفته ها را به شوربا اضافه کنید تا پخته شوند.
- در صورت تمایل می توانید به جای یک پیمانه عدس از نصف پیمانه عدس و نصف پیمانه لپه استفاده کنید، در اینصورت لپه بوی شلغم را از بین می برد.
طرز تهیه شوربای شلغم با اسفناج
به منظور تهیه این غذا به مواد اولیه زیر نیاز دارید.
مواد لازم | |
گوشت چرخ کرده | 300 گرم |
اسفناج خرد شده | 600 گرم |
ماش | یک پیمانه |
برنج | نصف پیمانه |
پیاز متوسط | 2 عدد |
شلغم متوسط | 2 عدد |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
شیوه طبخ:
- پیاز ها را پوست گرفته و به صورت خلالی ریز خرد کنید.
- گوشت چرخ کرده را به پیاز خرد شده اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
- مخلوط گوشت و پیاز را چند دقیقه تفت دهید تا رنگ گوشت عوض شود، سپس نمک، زردچوبه و فلفل را به آن اضافه کنید و بهم بزنید.
- حدود 2 لیتر آب جوش به قابلمه اضافه کنید، سپس ماش و برنج پاک کرده و شسته را در قابلمه بریزید.
- پس از 30 دقیقه، شلغم خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید ماش، برنج و شلغم خرد شده کاملا پخته و نرم شوند. توجه داشته باشید که ماش و برنج را قبل از اضافه کردن باید کاملا بشویید.
- در پایان اسفناج خرد شده را نیز اضافه کرده و حدود 10 دقیقه صبر کنید تا اسفناج بپزد و شوربا جابیفتد.
طرز تهیه شوربای شلغم بوشهری
مواد لازم | |
شلغم خرد شده | 500 گرم |
هویج خرد شده | 3 عدد |
جوپرک | 1.5 پیمانه |
سبزی آش خرد شده | 150 گرم |
ماش | 1.5 پیمانه |
پیاز نگینی خرد شده | 1 عدد |
روغن کنجد | 1 قاشق غذاخوری |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- پیاز را با روغن در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم تفت دهید تا پیاز کمی نرم شود.
- ماش شسته شده، شلغم و هویج خرد شده و سبزی آش را اضافه کرده و بهم بزنید، کمی نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کرده و سپس 3 الی 4 لیوان آب به قابلمه اضافه کنید.
- حرارت را کمی افزایش دهید تا محتویات قابلمه به جوش آید، سپس حرارت را ملایم کنید و درب قابلمه را ببندید.
- صبر کنید تا ماش و سبزیجات بپزند، سپس جو پرک را اضافه کنید.
- حدود 30 دقیقه دیگر صبر کنید تا جو پرک بپزد و لعاب بیندازد، سپس شوربا را از روی حرارت بردارید.
شوربای شلغم را در ظرف سرو بکشید و با آب نارنج میل کنید. هنگام مصرف، در صورت تمایل مقداری پودر آویشن به غذا اضافه نمایید.
نکته: اگر شوربا را برای بهبود سرماخوردگی طبخ می کنید، بهتر است در آن از فلفل استفاده نشود.
سخن آخر
شوربای شلغم از آش های پرخاصیت ایرانی است که در فصل زمستان تهیه می شود و برای افراد مبتلا به سرماخوردگی بسیار مفید است. علاوه براین، شلغم موجود در این آش باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از ابتلا به بیماری جلوگیری می کند. همانطور که می دانید شلغم خواص بسیاری دارد، در این رابطه توصیه می کنیم مطلب همه چیز درباره خواص شلغم، برگ شلغم و آب شلغم را از دست ندهید تا با خواص شگفت انگیز این ماده غذایی آشنا شوید.
این شوربادر شهر های مختلف به روش های متنوعی درست می شود و در آن سبزیجات و غلات متفاوتی به کار می رود. در این مطلب طرز تهیه سه نوع از این آش را با هم مرور کردیم که امیدواریم مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد. شما چگونه این شوربا را تهیه می کنید؟ آیا روش خاصی برای طبخ آن دارید؟ از قلم نیاندازید نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان انجمنهای سلوبلاگ به اشتراک بگذارید.
منبع: setare.com