طرز تهیه شیر برنج برای افطار؛ از شیر برنج قالبی تا سنتی
به گزارش انجمنهای سلوبلاگ، شیر برنج یکی از دسر های ایرانی است که طرز تهیه بسیار ساده ای دارد همان طور که از نام آن پیداست مواد اصلی تشکیل دهنده آن شیر و برنج است شیر برج را می توانید در وعده صبحانه، عصرانه یا در ماه رمضان به عنوان افطار سرو کنید. برای تهیه شیر برنج حتما از برنج مرغوب ایرانی که عطر و طعم خوبی دارد استفاده کنید بهتر است از برنج نیم دانه استفاده کنید یا اینکه برنج را با روشی که در ادامه گفته می شود خرد کنید تا زودتر و با شیر کمتری بپزد. همان طور که گفته شد یکی از مهم ترین موادی که در این دسر به کار می رود شیر است شیر دارای کلسیم فراوان است و به استحکام استخوان ها و دندان ها بسیار کمک می کند و به طور کلی برای بدن بسیار مفید است. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با طرز تهیه و فوت و فن های یک شیر برنج خوشمزه آشنا شوید.
مواد اولیه لازم برای تهیه شیر برنج برای 4 نفر
برنج 1 پیمانه
شیر پر چرب 6 پیمانه
شکر 2 پیمانه
گلاب 1/2 پیمانه
خامه صبحانه 100 گرم
کره 25 گرم
چوب دارچین 2 تکه
برگ مو 2 عدد
نمک نوک قاشق چایخوری
جوز هندی 1/4 قاشق چایخوری
پودر دارچین به میزان لازم برای تزئین
خلال پسته به میزان لازم برای تزئین
خلال بادام به میزان لازم برای تزئین
طرز تهیه شیر برنج
1- اگر از برنج نیم دانه استفاده نکردید برنج را از 24 ساعت قبل بدون نمک خیس کنید در طول این مدت چند بار آب آن را عوض کنید سپس برنج را آبکش کنید و روی حوله کاغذی پهن کنید به مدت 12 ساعت در معرض نور آفتاب قرار دهید تا خشک گردد بعد آن را با دست خرد کنید بعد از این مرحله از 3 ساعت قبل از اینکه خواستید شیر برنج را بار بگذارید برنج را در 2 پیمانه آب خیس کنید.
2- شیر را در ظرف مناسب روی حرارت زیاد قرار دهید چوب دارچین + جوز هندی + برگ مو را به آن اضافه کنید چند دقیقه بعد که شیر حالت سوزنی پیدا کرد یعنی قبل از اینکه به نقطه جوش برسد آن را از صافی رد کنید تا برگ مو و چوب دارچین جدا گردد. شیر را مجدد به قابلمه برگردانید برنجی که از قبل خیس کرده اید را به آن اضافه کنید در این مرحله نمک را هم اضافه کنید اجازه دهید حدود 2 ساعت روی حرارت ملایم بماند تا برنج مغز پخت گردد.
3- بعد از اینکه برنج مغز پخت شد کره + شکر را به آن اضافه کنید میزان شکر کاملا به ذائقه شما بستگی دارد مهم ترین مسئله در خصوص شکر زمان اضافه کردن آن به برنج است، چون وقتی شکر را به برنج اضافه می کنید دیگر برنج نمی پزد بنابراین وقتی از پخت برنج مطمئن شدید شکر را اضافه کنید. می توانید شکر را حین پخت اضافه نکنید و شیر برنج را به همان حالت بدون شکر تهیه کنید و هنگام سرو از شکر یا شیرین کننده های دیگر مثل مربا، عسل، شیره خرما و... استفاده کنید که اتفاقا استفاده از عسل طبیعی و شیره خرما بهتر است، چون شیرین کننده های طبیعی هستند و در نهایت غذای سالم تری خواهید داشت.
اگر خواستید شیر برج زعفرانی داشته باشید وقتی برنج پخته شد و به غلظت دلخواه رسید قبل از اضافه کردن کره و شکر زعفران دم کرده غلیظ را به آن اضافه کنید هم بزنید تا رنگ زعفران دربیاید زعفران را یک دفعه اضافه نکنید بلکه مرحله به مرحله اضافه کنید هم بزنید تا وقتی که به رنگ دلخواهتان برسد به این نکته توجه داشته باشید که زعفران تمام رنگش را به یکباره پس نمی دهد زمان که بگذرد پر رنگ تر می گردد بعضی ابتدا شکر را اضافه می کنند بعد زعفران را اگر این کار را کنید شکر باعث می گردد رنگ زعفران خیلی دیر تر در بیاید.
4- بعد از اینکه شکر حل شد و شیر برنج خوب جا افتاد باید خامه و گلاب را اضافه کنید وقتی خواستید خامه را اضافه کنید ابتدا 1 ملاقه از شیر برنج را به خامه ای که قبلا آن را از یخچال خارج کرده اید و به دمای محیط رسیده است اضافه کنید با قاشق هم بزنید تا یکدست گردد بعد آن را به شیر برنج اضافه کنید در نهایت گلاب را هم اضافه کنید یکی دو جوش که زد زیر آن را خاموش کنید وقتی زیر گاز را خاموش کردید دم کنی بگذارید و اجازه دهید کمی بماند تا جا بیفتد البته نباید خیلی بماند، چون سفت می گردد. در نهایت شیر برنج را همان طور که داغ است در ظرف مناسب بکشید با خلال بادام و پسته که از قبل آن ها را در گلاب خیس کرده اید و با پودر دارچین تزئین کنید.
بیشتر بخوانید
- طرز تهیه آش شله قلمکار ویژه ماه مبارک رمضان
- طرز تهیه شله زرد نذری و مجلسی خوش طعم و خوش رنگ
- طرز تهیه آش رشته خوشمزه و جاافتاده برای 6 نفر+ ترفند های مهم و کلیدی
شیر برنج قالبی
اگر خواستید شیر برنج را قالبی درست کنید باید بگذارید تا آب آن کاملا تبخیر گردد و سفت تر از حد معمول گردد بعد در قالب بریزید و با پشت قاشق خوب فشار دهید سپس در یخچال قرار دهید تا خودش را بگیرد بعد در ظرف سرو آن را برگردانید. برای اطمینان از اینکه شیر برنج راحت تر از قالب جدا گردد می توانید به آن ژلاتین اضافه کنید برای این منظور 8 گرم پودر ژلاتین را در 40 گرم آب سرد حل کنید سپس آن را روی حرارت غیر مستقیم قرار دهید تا کاملا شفاف گردد آخر سر وقتی آب شیر برنج کشیده شد و از روی حرارت برداشتید ژلاتین را به آن اضافه کنید وقتی خواستید ژلاتین را اضافه کنید ابتدا چند قاشق از شیر برنج را به ژلاتین اضافه کنید بعد آن را به شیر برنج اضافه کنید سپس آن را در قالب مورد نظر بریزید و به مدت 4 ساعت در یخچال بگذارید تا خودش را بگیرد.
همیشه وقتی ژلاتین را اضافه می کنید دقت داشته باشید که وقتی ژلاتین آماده شد و خواستید آن را با بقیه مواد ترکیب کنید اگر داغ اضافه کنید دسر شما دون دون می گردد اگر هم خیلی سرد شده باشد ژلاتین می بندد و با بقیه مواد ترکیب نمی گردد برای جلوگیری از این مسائل وقتی ژلاتین کمی از حرارت افتاد اصطلاحاً مواد را هم دما کنید یعنی کم کم چند قاشق از دسر را به ژلاتین اضافه کنید وقتی که هم دما شدند سپس همه مواد را با هم ترکیب کنید.
برای خارج کردن شیر برنج از قالب، آن را از یخچال خارج کنید با کارد تمیز با احتیاط دور آن را جدا کنید بعد قالب را چند ثانیه در ظرف آب گرم قرار دهید تا به آن شوک وارد گردد سپس بشقاب یا دیسی را که می خواهید شیر برنج را در آن سرو کنید زیر آب سرد قرار دهید بعد مثل موقعی که برنج را بر می گردانید دسر را برگردانید اگر از ظرف جدا شده باشد معمولاً یک صدایی می دهید اگر جدا نشد مجدداً با چاقو دور آن را در بیاورد و این مراحل را تکرار کنید وقتی دسر را از ظرف خارج کردید با دستمال کاغذی کاملاً اطراف ظرف را تمیز کنید توجه داشته باشید که دسر را در مرکز ظرف برگردانید.
منبع: فرارو